неділя, 5 квітня 2020 р.

Чому не рухаються рухи?

Це продовження публікації Олександра Тертичного, що її пожна побачити тут.

Відтак за основу взято оригінальний текст, його структуру, і найкращій спосіб читати - то поставити обидва тексти поруч. Отже...

1. АЛЬФА ПРОЗОРОСТІ


1.1 Цілком підтримую тези про шкоду закритості чи і непрозорості - рухам чи масовим партіям це не властиво, як вони успішні. На відміну від кадрових партій, що працюють в Україні. Там все навпаки: прозорість їх вб'є. Так само важливим є наявність Бачення. Що в наших юридичних реаліях визначається як партійна програма. Саме це і відрізняє партію від руху. Партія зобов'язана мати програму розвитку суспільства на момент реєстрації в Мінюсті, а рух - ні.

1.2 Оновлення системи позасистемними засобами неможливо у нашому випадку. Бо, скажімо, як підприємство, що працює, не можна для оновлення зупинити на місяць-другий, так і суспільство разом з державою не можна оновлювати засобами ООН чи Євросоюзу. Тільки ми самі і в рамках наявної конституційної системи і тільки її засобами можемо змінити суспільств і державу.

2. РУХ І ПАРТІЇ


2.1 Те, що в нас нема нормальних, ідеологічних партій, зовсім не означає, що партії як інститут і партійна система як базовий елемент держави в тому винні. Так, ми не створили ще цих ефективних і поважних партій. Наявні не відповідають багатьом вимогам саме до партій, а не феодальних кланів. Але це не відміняє ролі, місця партій в будь-якій успішній державі і не дозволяє підмінити завдання формування ефективних партій на побудову їм на заміну суспільного руху.

2.2 Загальнодемократична платформа (чи й стратегія, ідеологія, концепція) - застарілий інтелектуальний продукт епохи поборювання партократів. Маючи вже Конституцію, в якій закріплені всі загальнодемократичні цінності, маємо казати про те, чого вони не працюють? Винні неефективні (чи несправжні) партії, тут всі згодні, то давайте вирішувати саме це завдання.

2.3 Зацитую:

В ПРОЦЕСІ ЗМІНИ всередині руху і поряд з ним СФОРМУЮТЬСЯ ДІЙСНІ ПАРТІЇ

Отже, одне з завдань руху - формування партій? Дійсних, наприклад соціалістична і консервативна. Тоді цілком згоден. Але це повертає нас до визнання партій як єдиного інституту, що може змінювати країну по-справжньому. А рух, таким чином, одержує статус протопартійного. Варто було б дати йому назву. Рух Спільного проекту? Може так.

3. ХТО ВИСУНЕ СТРАТЕГІЮ


3.1 Партійні програми - це документи саме цього рівня чи статусу. Оскільки ми домовились про те, що рух протопартійний, то відбувається деталізація завдання формування в його надрах дійсних партій: треба написати для них проекти програм. І показати суспільству. Саме під такою назвою, назва важлива. Файл №17 тут не годиться.

3.2 Цілком справедливо згаданий Майдан, що відбувся без бачення, плану, програми, організації і подав ще один переконливий приклад того, чим це завершується: війною.

3.3. Програма європейської політичної партії є документом на 100 сторінок, що дає перспективу розвитку країни років на 20-30. От приклад. Програма американської партії є програмою її кандидата в Президенти. На чотири роки. Яким шляхом підуть українські дійсні чи справжні партії невідомо, але рівень має бути саме такий.

3.4 Відгоміном націоналістичних (а може комуністичних?) ідей є вимога мати ще якусь національну ідею, на додаток до загальновизнаної: крокування у Європу з радянщини. Партійні програми подають стратегії і поточні плани на каденцію влади, а виборець їх контролює. Зрозуміло, за участі партії-конкурентів, що нагадують весь час про своє бачення, свою програму і готуються до чергових виборів, щоб посунути партію влади за умови поганих результатів її роботи.

4. ПОРЯДОК ФОРМУВАННЯ


Жодних зауважень чи заперечень. Крім того, що формування такого руху видається дуже сумнівним. Нереалістичним. Але це не зауваження - відчуття.

5. СТРУКТУРА-ПРОЦЕС


5.1 Динамічна мережа. Треба зробити малюнок. Схему, креслення, бо інакше нічого не зрозуміло, неконкретно, як комунізм. А ось приклад. Ми до нього ще повернемось. А про те, як використовують робочі групи чи динамічну мережу сучасні партії можна почитати тут.

5.2 Менеджери державного управління, як вони державні службовці, мають виростати в апараті: навчатись, накопичувати досвід реальної роботи з реальними проблемами і виконавцями, а з часом виростати на старші посади. А політики, депутати, мають виростати в партіях. Але, знов таки, тим самим шляхом: навчатись і накопичувати досвід. Що тут має додати чи змінити згадуваний рух?

6. ПРОГРАМА


6.1 Вікітехнологія - це одне, а розробка програми для розвитку економіки - зовсім інше. Якщо рух подасть приклад такої роботи, то я буду плескати в долоні і аж підскакувати від радощів, адже це буде реальний результат! Його поки що нема.

6.1 Досвід роботи менеджерів может бути набутий тільки в реальній системі управління - міських чи обласних управліннях, департаментах, агенціях. Жоден рух тут не може нічим допомогти. Що, звісно, не відміняє потреби (!) запровадження в практику тих управлінь і широкого контакту з громадськістю, і використання новітніх інформаційних засобів, і багато чого ще в руслі вимог сучасної науки про менеджмент.

7. ПОЧАТОК РОБОТИ


Суцільна фантастика. Я б теж хотів все це побачити, але наших бажань тут же замало.

8. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ


8.1 Так само фантастика: "забезпечить", "розширить", "гарантує" - як з рішення партійного з'їзду про просування до комунізму. Про контроль за владою вже йшлося в п. 5.1. Додамо, що найефективніший контроль в рамках багатопартійної системи здійснює партія опозиційна. Саме вона здійснює найкращий контроль для депутатів і менеджерів партії влади - це світовий досвід.

8.2 Але про партії зацитую:

В рамках реалізації Програми Оновлення все більшу роль у громадсько-політичному житті країни стануть отримувати оновлені партійні і громадські структури, які будуть відповідати критеріям відкритості і прозорості (перш за все – фінансової).

То партії таки треба створювати? Чи оновлювати ті, що є? Засобами руху.

8.3 Дуже приємно було прочитати про такий прогноз:

 ...очолить оновлення Європи, бо «відтепер Ідею Європи несе в собі Україна».

Втім, залишимо без коментаря. Але молоді нагадаємо, що це з програми Руху за перебудову, що обіцяв українцям чудове життя після набуття Незалежності. Автоматично, невідпорно, як марксизм прогнозує заміну капіталізму комунізмом. Але не так сталося, згадаймо знову про Майдан. Автоматично нічого не відбувається в суспільстві. Треба будувати, а для цього мати програму, план, організацію. Ну, з цього і починали, з цим всі згодні. А деталі... оце треба доопрацьовувати.



Немає коментарів:

Дописати коментар